1 januari 2008 is onze vrijwilliger Koos Mooij op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was een markante persoonlijkheid en dagelijks op de Dierenweide te vinden om de dieren groente uit zijn volkstuintje te brengen. Op de vrijdagmorgen draaide hij samen met zijn vrouw Alice dienst. Met het Schaapscheerdersfeest zorgde hij samen met zijn vrouw voor de schapen. Hij had voor iedereen tijd om een praatje te maken en zeker met de kinderen was hij altijd bezig om ze vertrouwd te maken met de dieren. Wij als vrijwilligers en ook de dieren zullen hem gaan missen.

 

De kat of huiskat (Felis catus) is een van de oudste huisdieren van de mens. De gedomesticeerde kat behoort tot de familie der katachtigen (Felidae). De oude soortnaam was Felis domesticus, tegenwoordig is deze vervangen door Felis catus. In het Nederlands wordt ook het woord poes gebruikt, soms meer specifiek in het geval van een vrouwelijke kat.

De levensduur van huiskatten komt ongeveer overeen met die van de andere katachtigen. Na tien jaar kan een kat als bejaard worden beschouwd. Katten sterven gemiddeld na veertien tot zestien jaar. De oudste Nederlandse kat werd 28 jaar oud. De oudste kat ter wereld werd 38 jaar en 1 dag oud. In het algemeen zijn leeftijden moeilijk te controleren, omdat katten geen geboortebewijs hebben. Raskatten hebben dit wel, maar worden gemiddeld minder oud, ongeveer 10-13 jaar. Dit komt door aangeboren ziekten die bij raskatten vaker voorkomen ten gevolge van een hoge inteeltcoëfficiënt.

 

Zintuigen

De meeste katten hebben een goed gezichtsvermogen en kunnen goed in het donker zien, doordat zij meer staafjes dan kegeltjesin hun ogen hebben. Hierdoor kunnen ze goed waarnemen in de schemer, maar bij volkomen duisternis zien ze niets. Hun vermogen kleuren te onderscheiden is daarentegen zwak, maar katten zijn niet kleurenblind. Op de achterwand van het oog bevindt zich reflecterend weefsel (het tapetum lucidum), waardoor de ogen van een kat fonkelen in het donker. Het gezichtsveld van een kat bedraagt 285°, versus een mens 210°. De irissen hebben een verticale spleet als vorm. Elk oog wordt beschermd door een derde ooglid, ook wel knipvlies genoemd.

Katten kunnen uitstekend horen en zijn in staat frequenties tot 40 kHz of hoger waar te nemen. Ter vergelijking: een gemiddeld mens hoort frequenties tot 20 kHz. De oren kunnen 180° draaien. Hierdoor kunnen geluiden goed gelokaliseerd worden.

De snorharen hebben een functie bij het instinctief doorbijten van de ruggengraat van de prooi. Katten zien op korte afstand niet scherp en vertrouwen daarom op hun uiterst gevoelige snorharen en de lange haren boven de ogen wanneer zij een prooi hanteren. Katten zonder snorharen kunnen de "coup de grâce" (het doden van de prooi) moeilijk uitvoeren. Katten hebben ook snorharen achter op hun voorpoten.

De haren in de vacht zijn afzonderlijk verbonden met een mechanoreceptor. Hierdoor kan informatie over de omgeving naar de hersenen worden gestuurd. De meeste katten vinden het daardoor ook prettig om aangehaald en geaaid te worden

Een kattenneus bevat ongeveer 20 miljoen geurcellen, vier keer zo veel als bij een mens. De neus is vooral afgestemd op stikstof, omdat deze stof zich in rottend voedsel bevindt. Hierdoor is de kat ook goed in staat om voedsel te beoordelen op eetbaarheid. Katten zijn van nature geen aaseters. Het reukvermogen van katten is niet zo goed ontwikkeld als dat van honden.

Een kat heeft ongeveer 500 smaakpapillen, terwijl een mens er ruim 9000 heeft  Katten laten zich dan ook voornamelijk leiden door geuren. Katten kunnen zout, zuur en bitter van elkaar onderscheiden, maar hebben geen voorkeur voor zoet

 

Jagen

Katten zijn erg beweeglijk: ze kunnen snel korte afstanden afleggen en het zijn goede klimmers. In tegenstelling tot honden, hebben katten een beperkt uithoudingsvermogen. Katten houden meestal niet van water, maar kunnen wel goed zwemmen. Ze jagen op hun prooi door ze geruisloos te besluipen. Als de kat dicht genoeg genaderd is, bespringt hij de prooi en vangt hij het dier met zijn scherpe tanden en klauwen. De neiging om langdurig met de gewonde prooi te spelen wordt bij alle katachtigen waargenomen, ook bij de gedomesticeerde kat. Het is een middel om de prooi onschadelijk te maken zonder zelf verwondingen op te lopen als deze zich door bijten verdedigt.

 

Rusten

Naast het jagen kunnen katten ook erg luieren. Ze houden ervan om lekker in de zon te zitten of op een warme ondergrond te gaan slapen. Dit is ook nodig, omdat die tijd de kat de mogelijkheid geeft om de relatief grote en voedzame prooi te verteren. De gemiddelde kat slaapt of luiert tweemaal zo veel als een mens, 16 tot 18 uur, en is dus het overgrote deel van

 

Communiceren met katten

Er zijn verschillende communicatieve signalen van katten die zij ook begrijpen wanneer ze door mensen gegeven worden. Communiceren met een kat zal de band met de kat wederzijds versterken. Enkele voorbeelden: 

 • Blazen: het sissende blaasgeluid geeft aan dat een kat angstig is en niet benaderd wil worden. Zelf als 'straf' blazen naar een kat heeft dus geen zin, je geeft dan het signaal dat je zelf bang bengt en met rust gelaten wil worden.
 • Ogen samenknijpen: staren is in kattentaal een bedreiging. Het samenknijpen van de ogen betekent dat een kat niets kwaads in de zin heeft en dient dus om agressie te voorkomen.
 • Spinnen en tegelijk nagels uitsteken: de kat bedoelt daarmee dat hij zich veilig voelt bij de mens. Als ze het niet doet, is het niet zo erg. Elke kat doet andere dingen om te laten zien dat ze zich veilig voelt.
 • Beide ogen langzaam sluiten: staren is in kattentaal een bedreiging. Het knipogen betekent dat een kat niets kwaads in de zin heeft en dient dus om agressie te voorkomen.
 • Kopjes geven: in de wangen van de kat zitten geurklieren. Door kopjes te geven tegen voorwerpen, markeert de kat dat voorwerp. De geur geeft het signaal dat alles 'veilig' is en geeft een gevoel van 'thuis'. Dit is dezelfde geurstof als in kalmeringsspray's zoals Feliway zit, vandaar dat dit een ontspannend signaal is voor katten. Katten die angstig zijn en stress hebben, kunnen excessief veel kopjes gaan geven. Zij willen zichzelf voortdurend bevestigen dat alles veilig is.
 • Vastnemen bij het nekvel: in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, neemt een moederpoes haar kittens nooit in het nekvel. Ze neemt ze wel vast in de nekspier. Ze doet dit tot ongeveer 3 weken ouderdom, wanneer ze de kittens naar een nieuw nest brengt of terug naar het nest wil brengen. In het nekvel nemen om te straffen doen katten nooit. Enkel bij de paring zal de kater de poes in het nekvel bijten om haar te fixeren.

Variëteiten


Zebravink:zebravink
Komt uit Australië, is 10 - 11 cm. groot. Behoort tot de geliefdste, meest geharde en snel tot voortplanting overgaande prachtvinken.
Sociaal, levendig, sterk en gemakkelijk tam te maken.
Een uitstekende vogel voor alle typen volières en grote kooien. Het legsel bestaat uit 4 - 6 eieren. In de natuur is het nest flesvormig met een ingangstunnel.

 

Mozambiquesijs:
Komt uit het zuid-oosten van Afrika en is 11 - 12,5 cm. groot. Aanbevolen vanwege: lang leven, levenskracht, verschijning, heldere en sterke zang en gemakkelijke verzorging. Het vrouwtje legt en bebroedt 3-4 bleekblauwe eitjes. Broedtijd: 13-14 dagen. Het mannetje voert het vrouwtje op het nest.

 

Rijstvogel:
Komt van oorsprong van Java en Bali en leeft daar in grote zwermen op de rijst- en bamboevelden en is 14 cm. groot. Rijstvogels zijn ideale en gezellige volièrevogels.
De rijstvogel, wellicht de prachtvink die het best bestand is tegen ons klimaat en het leven in gevangenschap, is een bereidwillige broedvogel in een ruime, rustige volière en heeft een legsel van 4-7 eieren, die na 12-15 dagen broeden uitkomen.

 

Gould-Amandine:gouldamadines
Deze 12-13 cm. grote prachtvink bewoont in de natuur
de warme savannen van Noord-Australië. Het is een echte gezelschapsvogel, waarvan verschillende mutanten bestaan
(bv. blauw, lila, witborst). Het vrouwtje is doffer van kleur en haar snavel wordt donkergrijs gedurende het broedseizoen. Het legsel bestaat uit 5-8 eieren. De jongen komen na ongeveer 16 dagen uit en verlaten het nest 24-25 dagen later.

 

Spitstaart-Amandine:
Deze vogel heeft een lengte van 15-18 cm. In de natuur wonen ze hoog in Eucalyptusbomen en in open bossen; zelden in open graslanden en struikgewas. Altijd in de buurt van waterlopen.
Verspreiding: noordelijk en noordwestelijk deel van Australië. De spitstaart-amandine is doorgaans een goede broedvogel als de volière rustig is. De ouders lossen elkaar af bij het broeden dat 13 dagen duurt.

 

Kanarie: kanarie
De kanarie is van oorsprong een Europese vogel die vooral in het zuidelijk deel voorkomt. Een misverstand is dat Canarische Eilanden hun naam danken aan de kanarie. Dat de canarische eilanden hun naam aan deze vogel te danken hebben is onjuist. De Canarische eilanden hebben hun naam te danken aan de honden (Canis in het latijns) die daar (blijkbaar) veel rondliepen. Vrij vertaald werden de eilanden toen de Canarische eilanden genoemd en waarschijnlijk komt daar de naam kanarie vandaan.
De kanarie wordt wereldwijd veelvuldig gekweekt.
Het is een vogel die niet al te moeilijk te kweken is, hij stelt geen hoge eisen aan de verzorging en is over het algemeen erg sterk.
Ook in de binnen- of buitenvolière zijn kanaries prima te houden. Ze zijn vreedzaam tegenover andere vogelsoorten, ook tegen hele kleine. Met de juiste voorbereiding (gewenning vooral) zijn kanaries ook gerust het hele jaar buiten te houden, een beschutte, droge en tochtvrije slaapplaats is voldoende.

Edelzanger:

Komt van oorsprong uit Afrika en leeft daar in struikgewas, tuinen, parken bij dorpen en boerderijen. De mannetjes zijn goede zangers en wedijveren vooral in het broedseizoen met elkaar. Kwaad doen ze elkaar of anderen niet. Het vrouwtje vlecht een nestje en legt 3-4 witte of bleekgroene eitjes met zwarte vlekjes. De broedduur is ongeveer 2 weken. Deze soort is vaak met kanaries gekruist.

 

Chinese Dwergkwartel:
Verspreiding: Van India, Sri Lanka, China, Sulawesi en de Molukken tot in Australië. De hen legt 4-6 olijfgrijze of olijfbruine eitjes met zwarte strepen en vlekjes. Broedduur 16 dagen, alleen de hen broedt. De jongen lijken net kleine donsballetjes, die door het gaas van de volière naar buiten kunnen kruipen. Na ongeveer 2 maanden zijn de jongen volwassen en moeten van de ouders gescheiden worden.

 

Grasparkiet:
Deze ca 20 cm. grote parkiet behoort tot de groep der platstaartparkieten. Hij bewoont het droge binnenland van Australië over een groot en verspreid gebied waar hij lange trektochten maakt, alleen niet in de broedtijd, zodat hij soms in zeer grote aantallen (duizenden) optreedt om er dan jarenlang niet meer terug te keren. De grasparkiet en zijn kleurvormen behoren tot de geliefdste kooi- en volièrevogels. Hij wordt makkelijk tam en broedt zonder moeilijkheden in een houten broedkast.

 

Japanse Nachtegaal:
De 13 cm. grote Japanse nachtegaal is de bekendste van alle timalia's. Hij bewoont in 6 rassen het onderhout van eiken- en naaldwouden in het bergland van India, Sikkim, Birma en China.
Door zijn aangenaam, klankrijk gezang, is hij een geliefde kooi- en volièrevogel. Het lukt alleen enkele vrij ervaren vogelkwekers om met de fok van nachtegalen successen te boeken. Ook staan deze vogels erom bekend dat ze andere vogels storen in hun broedperiode.

 

Tortelduif (lachduif):
Verspreiding: In het centrum van Los Angeles ( Californië ) komt een kolonie " in het wild ' voor.
Hij is vriendelijk ook tegen kleine vogels. Problemen zullen zich niet voordoen tot er eieren gelegd worden. De duif legt namelijk haar 2 witte eieren overal in de volière, als er geen broedplaats is voorzien. Dat kan een mandje, een sigarenkistje, een platform van gaas enz. zijn. Als nestmateriaal worden kleine twijgjes en stro gebruikt.

 

Siberische spreeuw:
Woongebied: het noorden vam China en Siberië. Het is een vrolijke, sterke en prettige vogel en heeft een aangenaam stemgeluid. In de nestelperiode zonderen paartjes zich af. Op dat moment is de zang het allermooist. Ze maken hun nest van plantaardige vezels en gedroogd gras en bekleden het met vogelveertjes. Het legsel bestaat uit 5 of 6 blauwe of lichtgroene eieren.

Verspreiding  
Hoewel van deze soort al in 1828 melding gemaakt werd, werden ze pas in 1874 voor het eerst gefokt. Helaas zijn er in het begin meer hanen dan hennen geïmporteerd en is er veel met Goudfazant en gekruist. Als gevolg hiervan, zijn er in gevangenschap niet veel zuivere Lady Amherstfazanten. In het wild komen ze voor in het zuidelijke gedeelte van China. 

Voortplanting
Aantal eieren wat ze leggen: 6 - 12. Broedduur: 22 dagen. Het volledige volwassen verenkleed hebben ze pas met het 2e jaar.

Verspreiding
De cavia is al een heel oud huisdier, dat reeds ver voordat Amerika werd ontdekt, door de Zuidamerikaanse Inka-stammen werd gehouden. Nadat de Inkastaat door de Spaanse veroveraars in 1533 werd ontdekt en omver geworpen, werden de cavia's naar Europa gebracht. Tegenwoordig is er een groot aantal rassen en vormen in omloop, die echter allemaal een gemeenschappelijke stamvorm hebben. De ook als Guinese biggetjes bekende huisdieren zijn al lang door serieuze fokkers in een groot aantal variëteiten ontwikkeld en vooral de laatste jaren is er opnieuw een aantal belangwekkende vormen aan de collectie toegevoegd. Hoe de cavia's aan hun merkwaardige naam Guinese biggetjes zijn gekomen
is niet bekend.

   

Voortplanting
Cavia's zijn meestal volwassen op een leeftijd van ongeveer 3 maanden, maar er mag pas mee gefokt worden als ze 4 tot 5 maanden oud zijn.
De gemiddelde dracht duurt ongeveer 63 dagen.
Het gemiddelde nest bestaat uit 4 jongen, maar nesten van 10 jongen zijn ook bekend.
De jongen komen geheel volgroeid ter wereld, met open oogjes en een volledige beharing. Hoewel ze al na 1 of 2 dagen hun tandjes kunnen gebruiken, zijn ze pas na een maand geheel onafhankelijk.

 

Variëteiten
Cavia's bestaan inmiddels in een groot aantal variëteiten,
zowel wat kleur als wat pels betreft.
De 5 hoofdtypen cavia's zijn:

 

 • de gladhaar
 • de borstelhaar
 • de langhaar
 • de sheltie
 • de gekruinde  

 

Gladharige:   
Deze worden ook wel normaalharige genoemd. De beharing is gesloten zacht en glanzend. De lengte van de beharing is 2,5 tot 3 cm. De pels ligt glad aan. 

   

Borstelharige:  
Deze beharing wordt ook wel ruwhaar genoemd. De beharing is stug en de haarlengte is ongeveer 3,5 cm. De vacht heeft rozetten, die rond zijn van vormen die straalsgewijze, vanuit één centrum uitlopen.
Deze rozetten zijn regelmatig over het lichaam verdeeld, het liefst in rechte lijnen, zonder elkaar aan te raken. 

  

Langharige:
De structuur van het haar is stevig aan de wortel en wordt naar gelang het haar langer wordt wat zachter. De inplanting is dicht. Door de rozetvorming rond de ogen valt de langere beharing op de kop naar voren en deze wordt pony genoemd. Op de rug ontstaat door de lange beharing een scheiding.

 

Sheltie:
De beharing is lang op het lichaam, die door een lichte scheiding op de rug naar beide lichaamshelften afhangt. Door het ontbreken van rozetten rond de ogen komt bij de sheltie geen pony voor, maar groeit het haar op de kop naar achteren.

   

Gekruinde:
Hierbij is de pels als bij normaalhaar, met uitzondering van de rozet die zich midden op het voorhoofd bevindt. De rozet is rond van vorm, liefst zo groot mogelijk en loopt straalsgewijs uit, vanuit een centrum dat de grootte heeft van een speldeknop.

 
Rassen op de Dierenweide:

 

Borstel borstel
Borstel cavia's komen uit Engeland waar zij Abyssinians genoemd worden.
Borstel cavia's hebben een iets langere vacht dan gladharige cavia's, de haren zijn ongeveer 3,5 cm lang en voelen stug aan.
Over het hele lichaam bevinden zich rozetten.
De Borstel cavia moet minstens 8 rozetten hebben maar het liefst 12.
De rozetten moeten zo groot mogelijk zijn en goed rond, ook het midden van de rozet moet goed behaard zijn.
De beharing loopt vanuit 1 punt in het midden van de kruin naar buiten toe.
Het is belangrijk dat de rozetten groot, diep en mooi rond van vorm zijn met een middelpunt ter grootte van een speldenknop.
Borstels worden in bijna alle kleuren gefokt.

CH Teddy
De CH Teddy is een ruwharige cavia.
Naast een goed basis type moet de CH Teddy een rasspecifieke dikke, recht van het lichaam afstaande vacht hebben die bestaat uit gekrulde haren.
De vacht moet gelijkmatig lang zijn met een lengte van +/- 6 cm.
Bij dieren onder de 5 maanden mag de vacht nog iets korter zijn.
De CH Teddy is in Nederland geen erkend ras.
CH is de afkorting van Zwitserland en het is dan ook in Zwitserland dat het ras ontstaan is.
Ze worden ook wel Zwitserse Teddy's genoemd.
De Teddy ziet eruit alsof hij een ruige wollen jas aanheeft.
Een andere bijzonderheid van dit ras is de rui.  
Vooral in de groeiperiode doorlopen ze vele stadia van ontwikkeling.
Soms raken ze hun complete vacht kwijt en zien er dan vreemd uit.
Maar nadat de haren weer zijn aangegroeid zijn ze mooier dan ooit.
Er zijn ook dieren die na deze fase geen goede vacht meer krijgen.
De vrouwtjes verliezen tijdens een zwangerschap steeds aan haarkwaliteit.
Tijdens het zogen wordt de vacht erg dun en kort en verdwijnt op sommige plaatsen helemaal.
Ze hebben dan 2-3 maanden nodig om weer hun volledige vacht terug te krijgen.

Gladhaargladhaar

Een goed rastypisch dier moet een korte, gladharige vacht hebben op het lichaam.
Kruinen, rozetten en anderzijds afwijkende beharing is niet toegestaan.
De lengte van de beharing is ongeveer 3 centimeter.
Gladharige cavia's zijn over het algemeen energieke en vriendelijke dieren.
Ze hebben een prettig temperament.
De Gladhaar-cavia is, de basis van alle andere caviarassen die er bestaan.
Qua karakter is het een rustig dier, maar er kan nog behoorlijk wat variatie in karakters zitten. Elke cavia is en blijft een individu en is in het bezit van een eigen persoonlijkheid. 
De Gladhaar is de meest voorkomende cavia in Nederland en de rest van de Wereld.

Lunkaryalunkarya

De Lunkarya is een relatief "nieuw" ras voor de cavia wereld.
De Lunkarya is een Zweedse langharige cavia met bijzonder ruwe dichte omhoogstaande vacht.
Het haar is golvend tot grof krullend, vergelijkend met een schapevacht (zeer elastich en krachtig!!)
Jonge dieren hebben echt krullen en bij volwassen dieren kan de krullende vacht golvend worden.
Lunkarya-vacht is heel makkelijker in verzorging, omdat het niet vervilt.
Er is zit niet zo veel in beweging in hun dikke haar, waardoor het minder snel vies word.
Wat natuurlijk niet willen zeggen dat het helemaal niet kan klitten.
Maar het kan zeker geborsteld worden,de grote krullen springen er direct weer in.
Het uitkammen van deze krullen is niet mogelijk,
Betekenis van de naam Lunkarya:
Monica und Annika Lundqvist zijn twee zusters die in Stockholm een kleine dierenwinkel bezitten.
Lunka is afgeleid van Lundqvist, en als je je nu afvraagt wat -rya betekent?
Rya betekent schaap in het Zweeds, omdat ze er uitzien als een kleine schaapjes.
De naam word als "Lunkariia" uitgesproken. 

Peruvianperuvian1

De Peruvian is een langharig caviaras, ontstaan in Engeland.
Peruvians worden geboren met een rozet op de kop en twee rozetten op de achterhand.
Wanneer de cavia volwassen is (een jaar), heeft zijn lichaamsbeharing een lengte bereikt van 20 tot 25 centimeter.
Hij heeft een zeer lange, dichte, glanzende en zachte beharing.
Als de haren van deze soort loshangen kan je soms aan het dier niet meer zien wat de voor- of achterkant is.
Rond de ogen zitten twee rozetten en daar valt het haar naar voren.
Op de kaken en de kaakranden is de beharing langer en vormt ze de bakkebaarden.
De schouder- en zijkantharen hangen langs de flanken af.
Op de heupen zitten twee rozetten en daar valt het haar naar elkaar toe in een soort sleep.

Sheltie sheltie
De Sheltie is een langharig caviaras, ontstaan in Engeland.
Shelties hebben geen rozetten.
Wanneer de Sheltie volwassen is (een jaar) heeft zijn lichaamsbeharing een lengte bereikt van 20 tot 25 centimeter.
De beharing voelt zijdezacht aan.
De Sheltie is er in diverse kleuren.
Shelties zijn hele lieve, rustige cavia's.

US Teddy us teddy
US is de afkorting van USA en dat staat voor United States of America, oftewel de Verenigde Staten van Amerika.
US Teddy's worden dan ook wel Amerikaanse Teddy's genoemd.
De haren van de US Teddy zijn ongeveer 2 cm lang en zijn zeer dicht ingeplant en staan loodrecht van de huid af. De haren zijn kroesharen en hierdoor zeer elastisch.
Ze zijn ook zeer zacht.
U.S. Teddy ziet eruit als een knuffelbeer en zo voelt hij ook aan.
De beharing is zacht en kort en staat bijna loodrecht op de huid ingeplant, de max. haarlengte is 2 cm.
De beharing is ook licht golvend, hoewel de buik glad moet zijn en de snorharen glad met iets golving.
Jonge US-Teddies zijn nog behoorlijk gekruld.

----> Naar adoptiecavia's 

Variëteiten
Geiten bestaan in een groot aantal variëteiten. Hieronder de soorten, die wij hebben.

 

geit_anglonubischAnglo-Nubische geit 

De Anglo-Nubische geit komt van oorsprong uit Soedan en India. Het ras is in Engeland verbeterd. Typische kenmerken zijn de slap hangende oren en de iets gebogen neus waardoor hij iets "aristocratisch" heeft. Ook de lange poten en de hoog opgerichte houding zijn typisch voor deze geit. Deze geiten komen in alle kleuren voor.

 

Dwerggeitdwerggeit

De Dwerggeiten komen oorspronkelijk uit Afrika.
Het zijn waarschijnlijk afstammelingen van gewone geiten,
maar door schaarste en droogte zijn ze klein gebleven. Voor droge tropengebieden zijn geiten rampzalig, omdat ze alles eten wat net ontspruit. Deze dieren zouden de oorzaak kunnen zijn van het ontstaan van de Sahara. 

 

Saanengeit
De Saanengeit komt vermoedelijk oorspronkelijk uit Zwitserland. Deze geit is een echte melkgeit. De Saanengeit komt heel veel voor in Engeland en Amerika. Een goed ontwikkelde, ruim gebouwde, correcte, sterke, hoogbenige geit met stevig gevulde romp.

 

Bonte geit Lis
De bonte geit wordt al lange tijd in Nederland en
omringende landen gefokt. Hoogbenige ruim gebouwde gerekte geit, waarvan de onderdelen in goede verhouding
tot elkaar in ontwikkeling staan.
De vlekken mogen zowel zwart als bruin zijn.
De bonte geit komt zowel gehoornd als ongehoord voor.

 

----> Naar adoptiegeiten