Ga naar de inhoud

Cavia's

Verspreiding
De cavia is al een heel oud huisdier, dat reeds ver voordat Amerika werd ontdekt, door de Zuidamerikaanse Inka-stammen werd gehouden. Nadat de Inkastaat door de Spaanse veroveraars in 1533 werd ontdekt en omver geworpen, werden de cavia’s naar Europa gebracht. Tegenwoordig is er een groot aantal rassen en vormen in omloop, die echter allemaal een gemeenschappelijke stamvorm hebben. De ook als Guinese biggetjes bekende huisdieren zijn al lang door serieuze fokkers in een groot aantal variëteiten ontwikkeld en vooral de laatste jaren is er opnieuw een aantal belangwekkende vormen aan de collectie toegevoegd. Hoe de cavia’s aan hun merkwaardige naam Guinese biggetjes zijn gekomen
is niet bekend.


Voortplanting
Cavia’s zijn meestal volwassen op een leeftijd van ongeveer 3 maanden, maar er mag pas mee gefokt worden als ze 4 tot 5 maanden oud zijn.
De gemiddelde dracht duurt ongeveer 63 dagen.
Het gemiddelde nest bestaat uit 4 jongen, maar nesten van 10 jongen zijn ook bekend.
De jongen komen geheel volgroeid ter wereld, met open oogjes en een volledige beharing. Hoewel ze al na 1 of 2 dagen hun tandjes kunnen gebruiken, zijn ze pas na een maand geheel onafhankelijk.


Variëteiten
Cavia’s bestaan inmiddels in een groot aantal variëteiten,
zowel wat kleur als wat pels betreft.
De 5 hoofdtypen cavia’s zijn:

  • de gladhaar
  • de borstelhaar
  • de langhaar
  • de sheltie
  • de gekruinde

Gladharige:
Deze worden ook wel normaalharige genoemd. De beharing is gesloten zacht en glanzend. De lengte van de beharing is 2,5 tot 3 cm. De pels ligt glad aan.

Borstelharige:
Deze beharing wordt ook wel ruwhaar genoemd. De beharing is stug en de haarlengte is ongeveer 3,5 cm. De vacht heeft rozetten, die rond zijn van vormen die straalsgewijze, vanuit één centrum uitlopen.
Deze rozetten zijn regelmatig over het lichaam verdeeld, het liefst in rechte lijnen, zonder elkaar aan te raken.

Langharige:
De structuur van het haar is stevig aan de wortel en wordt naar gelang het haar langer wordt wat zachter. De inplanting is dicht. Door de rozetvorming rond de ogen valt de langere beharing op de kop naar voren en deze wordt pony genoemd. Op de rug ontstaat door de lange beharing een scheiding.

Sheltie:
De beharing is lang op het lichaam, die door een lichte scheiding op de rug naar beide lichaamshelften afhangt. Door het ontbreken van rozetten rond de ogen komt bij de sheltie geen pony voor, maar groeit het haar op de kop naar achteren.


Gekruinde:
Hierbij is de pels als bij normaalhaar, met uitzondering van de rozet die zich midden op het voorhoofd bevindt. De rozet is rond van vorm, liefst zo groot mogelijk en loopt straalsgewijs uit, vanuit een centrum dat de grootte heeft van een speldeknop.

Rassen op de Dierenweide
Borstel
Borstel cavia’s komen uit Engeland waar zij Abyssinians genoemd worden. Borstel cavia’s hebben een iets langere vacht dan gladharige cavia’s, de haren zijn ongeveer 3,5 cm lang en voelen stug aan. Over het hele lichaam bevinden zich rozetten. De Borstel cavia moet minstens 8 rozetten hebben maar het liefst 12. De rozetten moeten zo groot mogelijk zijn en goed rond, ook het midden van de rozet moet goed behaard zijn. De beharing loopt vanuit 1 punt in het midden van de kruin naar buiten toe. Het is belangrijk dat de rozetten groot, diep en mooi rond van vorm zijn met een middelpunt ter grootte van een speldenknop. Borstels worden in bijna alle kleuren gefokt.

CH Teddy
De CH Teddy is een ruwharige cavia. Naast een goed basis type moet de CH Teddy een rasspecifieke dikke, recht van het lichaam afstaande vacht hebben die bestaat uit gekrulde haren. De vacht moet gelijkmatig lang zijn met een lengte van +/- 6 cm. Bij dieren onder de 5 maanden mag de vacht nog iets korter zijn. De CH Teddy is in Nederland geen erkend ras. CH is de afkorting van Zwitserland en het is dan ook in Zwitserland dat het ras ontstaan is. Ze worden ook wel Zwitserse Teddy’s genoemd. De Teddy ziet eruit alsof hij een ruige wollen jas aanheeft. Een andere bijzonderheid van dit ras is de rui. Vooral in de groeiperiode doorlopen ze vele stadia van ontwikkeling. Soms raken ze hun complete vacht kwijt en zien er dan vreemd uit. Maar nadat de haren weer zijn aangegroeid zijn ze mooier dan ooit. Er zijn ook dieren die na deze fase geen goede vacht meer krijgen. De vrouwtjes verliezen tijdens een zwangerschap steeds aan haarkwaliteit. Tijdens het zogen wordt de vacht erg dun en kort en verdwijnt op sommige plaatsen helemaal. Ze hebben dan 2-3 maanden nodig om weer hun volledige vacht terug te krijgen. 

Gladhaar
Een goed rastypisch dier moet een korte, gladharige vacht hebben op het lichaam. Kruinen, rozetten en anderzijds afwijkende beharing is niet toegestaan. De lengte van de beharing is ongeveer 3 centimeter. Gladharige cavia’s zijn over het algemeen energieke en vriendelijke dieren. Ze hebben een prettig temperament. De Gladhaar-cavia is, de basis van alle andere caviarassen die er bestaan. Qua karakter is het een rustig dier, maar er kan nog behoorlijk wat variatie in karakters zitten. Elke cavia is en blijft een individu en is in het bezit van een eigen persoonlijkheid.  De Gladhaar is de meest voorkomende cavia in Nederland en de rest van de Wereld.

Lunkarya
De Lunkarya is een relatief “nieuw” ras voor de cavia wereld. De Lunkarya is een Zweedse langharige cavia met bijzonder ruwe dichte omhoogstaande vacht. Het haar is golvend tot grof krullend, vergelijkend met een schapevacht (zeer elastich en krachtig!!) Jonge dieren hebben echt krullen en bij volwassen dieren kan de krullende vacht golvend worden.

Lunkarya-vacht is heel makkelijker in verzorging, omdat het niet vervilt. Er is zit niet zo veel in beweging in hun dikke haar, waardoor het minder snel vies word. Wat natuurlijk niet willen zeggen dat het helemaal niet kan klitten. Maar het kan zeker geborsteld worden,de grote krullen springen er direct weer in. Het uitkammen van deze krullen is niet mogelijk. Betekenis van de naam Lunkarya: Monica und Annika Lundqvist zijn twee zusters die in Stockholm een kleine dierenwinkel bezitten. Lunka is afgeleid van Lundqvist, en als je je nu afvraagt wat -rya betekent? Rya betekent schaap in het Zweeds, omdat ze er uitzien als een kleine schaapjes. De naam word als “Lunkariia” uitgesproken. 

Peruvian
De Peruvian is een langharig caviaras, ontstaan in Engeland. Peruvians worden geboren met een rozet op de kop en twee rozetten op de achterhand. Wanneer de cavia volwassen is (een jaar), heeft zijn lichaamsbeharing een lengte bereikt van 20 tot 25 centimeter. Hij heeft een zeer lange, dichte, glanzende en zachte beharing. Als de haren van deze soort loshangen kan je soms aan het dier niet meer zien wat de voor- of achterkant is. Rond de ogen zitten twee rozetten en daar valt het haar naar voren. Op de kaken en de kaakranden is de beharing langer en vormt ze de bakkebaarden. De schouder- en zijkantharen hangen langs de flanken af. Op de heupen zitten twee rozetten en daar valt het haar naar elkaar toe in een soort sleep.

US Teddy
US is de afkorting van USA en dat staat voor United States of America, oftewel de Verenigde Staten van Amerika. US Teddy’s worden dan ook wel Amerikaanse Teddy’s genoemd. De haren van de US Teddy zijn ongeveer 2 cm lang en zijn zeer dicht ingeplant en staan loodrecht van de huid af. De haren zijn kroesharen en hierdoor zeer elastisch. Ze zijn ook zeer zacht. U.S. Teddy ziet eruit als een knuffelbeer en zo voelt hij ook aan. De beharing is zacht en kort en staat bijna loodrecht op de huid ingeplant, de max. haarlengte is 2 cm.
De beharing is ook licht golvend, hoewel de buik glad moet zijn en de snorharen glad met iets golving.
Jonge US-Teddies zijn nog behoorlijk gekruld.

Bezoekadres

Middelste Wei 1

3844 HT Harderwijk

Contact algemeen

Secretariaat Stichting Dierenweide Harderwijk

Klavermeen 2

3844 PR Harderwijk

VOLG ONS

LINKS