Ga naar de inhoud

Schapen

Onze rassen:

Hampshire Down

Ijzige kou of loeihete zomers. De Hampshire Down heeft zo’n isolerende laag wol om zich heen, dat extreme weersomstandigheden dit schaap niet deren. De lammeren tonen direct bij hu geboorte al hun kracht. Ze staan snel op en beschikken over een enorm groeitempo. Dit alles is voor een groot deel te danken aan de ooien. Het zijn uitstekende moederdieren, die flinke hoeveelheden melk produceren. Maar de lammeren erven ook de nodige energie van de vaders. Deze rammen zijn in de loop der jaren geselecteerd op kracht en vitaliteit. Kenmerkend voor de Hampshire Down zijn de oren, ze zijn redelijk lang en staan dwars op de kop. Het schaap heeft verder een compact lijf, met een gespierde nek, een brede en rechte rug, volle flanken en een stevig achterwerk. De wol is wit, dicht en fijn. Zelfs de ballen van de ram zijn goed met wol bedekt.

Texelaar

De Texelaar is een middelzwaar schaap. Het lichaam van de Texelaar is ruim gebouwd, balkvormig en doet massaal aan. De kop is sprekend, heeft goede verhoudingen en is voorzien van een recht neusbeen en een brede bek. De romp is in zijn geheel best bespierd; met extra gevulde lendenen en dijen. De voor- midden en achterhand vormen een evenredig geheel.

Zwartbles

De Zwartbles stelt geen bijzondere eisen aan haar verzorging, heeft een goede vruchtbaarheid en lammert makkelijk af. Het is een goed ontwikkeld, wat gerekt en ruim gebouwd schaap met opgeheven hals en houding. Kenmerkend zijn de witte bles, 4 witte voeten en een witte staartpunt.
Ze zijn hoornloos. Hebben in 1976 op de lijst gestaan van zeldzame huisdierrassen. Inmiddels is het aantal weer toegenomen.

Bezoekadres

Middelste Wei 1

3844 HT Harderwijk

Contact algemeen

Secretariaat Stichting Dierenweide Harderwijk

Klavermeen 2

3844 PR Harderwijk

VOLG ONS

LINKS