Algemeen

De Stichting Dierenweide Harderwijk heeft ten doel:
• de verhouding tussen mens en dier te bevorderen;
• het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

 

De Stichting Dierenweide Harderwijk tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:
• het inrichten en onderhouden van een dierenweide;
• het organiseren van evenementen;
• het uitvoeren van projecten in samenwerking met onder meer het Milieucentrum, scholen, bejaardenhuizen, gehandicaptenorganisaties en wijkvereniging Stadsweiden.

 

Bestuur

Hans Alfons                  voorzitter
Ton Guise                     vicevoorzitter
Ali de Ruiter                  secretaresse en hoofd dierenverzorging
Harrie de Ruiter            penningmeester

 

Vrijwilligers

De Stichting Dierenweide Harderwijk bestaat uit 45 vrijwilligers, welke samen circa 150 uur in de week werken voor de Stichting Dierenweide Harderwijk.

 

Donateurs/adopteurs

De Stichting Dierenweide kent ongeveer 190 Donateurs en Adopteurs die gezamenlijk een bedrag van € 2300 aan de Dierenweide schonken. De schapen geiten, konijnen en cavia’s worden voor een vast bedrag per half jaar geadopteerd.

 

Vergaderingen

Dierenweide   : 10 x per jaar
Iedere eerste donderdag van de maand m .u.v. de maanden juli en augustus.

 

Openingstijden

Zondag          1400-1600 uur  
Maandag        1600-1700 uur
Dinsdag         1600-1700 uur
Woensdag     1400-1500 uur
Donderdag    1600-1700 uur

Vrijdag          1600-1700 uur
Zaterdag           gesloten                onderhoudsdag tijdens aanwezigheid 

                                                verzorgers / onderhoud  zijn bezoekers  welkom

 

Aantal bezoekers
Tellingen hebben opgeleverd dat per dag de Dierenweide 150 tot 500 mensen de Dierenweide bezoeken. Dit kan zijn tijdens en buiten de openingstijden als ouders met kinderen, kinderen en bejaarden bij de Dierenweide komen kijken.

 

Indien gemiddeld 300 bezoekers wordt geschat, dan betekend dit (x 365):

In 2009 ongeveer 130.000 bezoekers

 

Nieuwjaarsduik

nieuwjaarsduik

 

Onze helden en heldinnen van de Dierenweide hebben de ijzige kou getrotseerd om weer mee te doen aan de nieuwjaarsduik.
Petje af voor deze mensen, die het toch maar weer geflikt hebben.

 

 

 

 

Cheque van de Bogen

cheque de bogen

 

Tijdens de feestelijkheden rond het lustrum van obs De Bogen in de wijk Drielanden, is er door de leerlingen, leerkrachten en ouders geld ingezameld voor de Dierenweide. Adriënne v/d/ Laak heeft een cheque van
€ 500,00 in ontvangst mogen nemen.

 

 

 

Gould Amadines gestolen

gouldsIn de nacht van vrijdag 17 april is er ingebroken op de Dierenweide en zijn er zo'n 75 Gould Amadines gestolen. Wouter Foppen is 20 jaar bezig geweest om een goede bloedlijn te kweken. Door deze diefstal moet hij weer helemaal opnieuw beginnen. Voor de Dierenweide is de diefstal een financiële strop van ongeveer € 1500,00.
Wouter is er van overtuigd dat de dieven "professionals" zijn. Ze wisten welke vogels ze moesten hebben, want de kanariepieten hebben ze laten zitten.

 

 

 

 

Lintje voor Hans Alfons

lintje hans

Op 29 april klonk in de Prinses Juliana kazerne te Den Haag meerdere malen uit de mond van Minister van Middelkoop: "Het heeft Hare Majesteit behaagd". Vervolgens werd de naam genoemd van iemand die een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst mocht nemen.
Eén van de mensen die een zgn. lintje kreeg opgespeld was Hans Alfons, voorzitter van de Dierenweide.

Hans werd door de Minister geroemd vanwege z'n werkzaamheden voor zijn werkgever, het Ministerie van Defensie, maar zeker niet in de laatste plaats voor alles wat hij daarnaast doet.
Wij kennen hem natuurlijk als de voorzitter en grote aanjager van de Dierenweide waar hij ruim 24 jaar werkzaam is. Veel achter de schermen maar toch ook regelmatig op de Dierenweide zelf. Hans is benoemd tot "Lid in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden".

 

Lente

bevalling jisca

 

 

 

Jisca is 11 mei bevallen van 2 geitjes Joëllen en Jitta en
1 bokje Jarno

 

 

 

 

 

jongen naomi

 

 

Naomi is 28 maart bevallen van 2 rammetjes Nilo en Nano.
Nano heeft tijdens de geboorte een gebroken pootje opgelopen.

 

 

 

 

jongen vesna

 

 

 

Vesna is 28 maart bevallen van ooitje Vanja

 

 

 

 

 

 

jongen noa

 

Noa is 25 maart bevallen van 2 bokjes Nero en Netan.
Helaas is moeder Noa 31 maart overleden aan buikvliesontsteking.
De hulp van de dierenarts mocht niet meer baten.
Wij brengen de jongen nu met de fles groot.

 

 

 

 

jongen bijente

 

 

 

Bijente is 22 maart bevallen van 2 ooitjes Boika en Basha.

 

 

 

 

 

Schaapscheerdersfeest

ssfZaterdag 6 juni 2009 was het weer zover, Schaapscheerdersfeest op de Dierenweide.
De schapen werden van hun warme "woljas" bevrijd. Voor de kinderen waren er weer tal van aktiviteiten. Ook de SBBH was weer aanwezig, met hun lekkere hapjes.
Het weer was ons gunstig gezind en het was als vanouds een gezellige drukte op de Dierenweide.

Ruim 500 opa’s, oma's, vaders, moeders, ooms, tantes en vooral kinderen bezochten het feest.

Voor de kinderen was er naast het schaapscheren onder andere de paardentram, pony rijden, ‘muizen’ meppen, springkussen, (houten)geit melken, dieren omgooien (alternatief voor blik gooien) en kop van jut. Voor de allerkleinste was er een draaimolen waarvan zij naar hartelust en zo vaak als ze wilden gebruik konden maken.

 

Cheque van obs de Driemaster

cheque driemaster

Leerlingen van groep 6/7 van obs de Driemaster hebben een veiling op school gehouden, met eigen meegebrachte spulletjes.
De kinderen vonden dat de Dierenweide de opbrengst van deze veiling € 161,60 moest krijgen, omdat we in de laatste jaren al zoveel tegenslagen hebben gehad en dat we nu wel een extra steuntje kunnen gebruiken voor de nieuwe stal.

 

De kinderen hebben zelf de afspraak gemaakt met Ali de Ruiter om het geld op de Dierenweide te komen overhandigen.
Het geld zal worden gebruikt om nieuwe nachthokken voor de konijnen en cavia's te bouwen.

 

Dierenweide 3e plaats Telefoon & Gouden gids

goudengids
De Telefoongids BV stelt 500.000 euro beschikbaar voor lokale goede doelen.
Dierenweide Harderwijk ontvangt € 2.500 van De Telefoongids BV ter besteding aan nieuwe konijnenhokken. Tijdens de verspreiding van De Telefoongids & Gouden Gids hebben inwoners van Amersfoort en Harderwijk een lokaal goed doel genomineerd naar keuze. Aannemer Willem van der Velde uit Harderwijk gaat de wens in vervulling brengen. De Telefoongids BV stelt ter viering van de eerste gecombineerde gids 500.000 euro beschikbaar voor lokale goede doelen, verdeeld over 28 regio’s.
“We zijn blij verrast dat we zoveel nominaties hebben ontvangen van buurtbewoners. We kunnen de donatie van De Telefoongids BV erg goed gebruiken voor de bouw van nieuwe konijnenhokken. We nodigen inwoners in de regio graag uit om de nieuwe hokken te komen bewonderen zodra Willem van der Velde de klus heeft geklaard,” aldus Hans Alfons van Dierenweide Harderwijk.
Inwoners in Amersfoort en Harderwijk hebben naast de Dierenweide ook andere goede doelen genomineerd die door De Telefoongids BV geselecteerd.

 

Opening van de nieuwe stal / Hans Alfons 25 jaar vrijwilliger

opening stalZaterdagmiddag 3 oktober 2009 heeft wethouder
P. den Besten onder grote belangstelling de geheel  vernieuwde Dierenweide Stadsweiden geopend. Iedereen was het erover eens dat het geheel er geweldig uitzag.
Alle dieren hebben nu grote lichte hokken, velen  met de mogelijkheid om naar buiten te gaan. Er is een grote educatie ruimte annex ontmoetingsruimte waar bezoekers kunnen worden ontvangen. 
Er is een toilet en vloerverwarming. 

Alle gebreken en tekortkomingen die de afgelopen 25 jaar door de vrijwilligers van de Dierenweide zijn geconstateerd zijn hiermee in één klap verholpen. Tijdens zijn openingstoespraak refereerde voorzitter van de Dierenweide,  Hans Alfons, dat vandaag niet alleen de vernieuwde Dierenweide werd heropend maar het was ook nog eens de maand dat de Dierenweide 25 jaar geleden werd geopend. Hij benadrukte het grote belang van het hebben van een kinderboerderij als ontmoetingsplaats voor jong en oud. Wethouder den Besten prees de mensen van de Stichting Dierenweide voor hun volhardendheid in de strijd om dit gebeuren te realiseren.

Dit zou niet gelukt zijn zonder steun de steun van de politiek, het stadsbestuur, vele vrijwilligers en de vele sponsoren. Ook hij benadrukte het belang van een kinderboerderij als ontmoetingsplaats voor vele mensen, de educatieve waarde en het bevorderd de sociale cohesie tussen   burgers. Hij deed een oproep aan de vele 10 - duizenden bezoekers die de Dierenweide elk jaar te verwerken krijgt om donateur van de Dierenweide te worden. Zelf gaf hij het goede voorbeeld door 2 nieuwe donateurs aan te melden.

 

hans 25 jaar

 

Vice voorzitter van de Dierenweide, Ton Guise, zette tot verrassing van velen voorzitter Hans Alfons nog in het zonnetje omdat hij deze maand 25 jaar als vrijwilliger voor de Dierenweide werkzaam is.